Igaz, a július melegét már rég magunk mögött hagytuk, mégis érdemesnek tartom néhány szóban összefoglalni, miféle élményekben volt részünk az SCI Germany és SVIT Ukraine lelkes önkéntesei által szervezett nemzetközi cseretáborban, mely 2010. július 7-20-ig zajlott Essenben (mely Pécs és Isztambul mellett Európa Kulturális Fővárosa ebben az évben)

A résztvevők Szerbiából, Ukrajnából, Oroszországból, Lengyelországból és Magyarországról érkeztek. A németeknek kis nehézségeket okozott csapatot összeszedni, de végül Baóval, USA-beli vietnami multikulti barátunkkal kiegészülve sikerült néhány lelkes jelentkezőt találniuk. A két hét témája a második világháború volt - hogyan élték meg az általunk már csak történelemkönyvekből, családtagok elmondásaiból ismert eseményeket az egyes országokban élők, milyen történeteket mesélnek el ugyanarról az eseményről, milyen szemszögből írják le a történteket. 

A témához kapcsolódva a résztvevők és az egyes nemzeti csapatok vezetői közösen szerveztek workshopokat, többek között a kulturális identitásról, a nemzeti, történelmi emlékezetről, az egyes országok történelméről. A program másik hangsúlyos eleme Essen mint kulturális főváros megismerése volt. Ellátogattunk több, egykor szénbányaként, vegyi tárolóként működő ipari telepre, melyekben most múzeum, kiállítóterem, előadótér működik. Érdekes volt látni, ahogy az elmúlt években életet leheltek az egykor szürke ipari városba, ami a szénbányák bezárásával hanyatlásnak indult, ám most kulturális beruházásokkal pezsdítik fel, hoznak létre új munkahelyeket. 

A két hét egyik legemlékezetesebb programja a Still-Lebenen, Európa leghosszabb utcafesztiválján való részvétel volt. Essen és Dortmund között mintegy 60 km-en egy napra lezárták az autópályát, teret adva különböző helyi kulturális tevékenységek bemutatkozásának. Volt ott minden: mami kötőklubbtól kezdve, színjátszócsoportokon, zenekarokon, művészeken át, egészen az ivós játékokat játszó ifjú titánokig és a holland nőknek beöltözött német férfiakig! Minden, ami a helyi kultúrát alkotja, színesebbé ,érdekesebbé teszi az életet. Nemzetközi csapatunk egy háborúellenes színdarabbal készült a fesztiválra, amit sakkfiguráknak beöltözve kétszer adtunk elő az út közepén.

A két hét őszintén szólva nemcsak a "peaceandlove" jegyében telt: a nemzeti csoportok vezetőivel néha derekasan küz

döttünk a "fokozódó nemzetközi helyzettel", igyekeztünk helyt állni a változó hangulat, csoportdinamikák, energia-és lelkesedésszint forgatagában. A csapattá kovácsolódást segítette a mindennapos, Aldiban való bevásárlás, az éppen zajló foci VB, s természetesen a vodka, rakia és az egyéb közép-kelet-európai ínyencségek.

A bejegyzés trackback címe:

https://utilapuhalozat.blog.hu/api/trackback/id/tr682415857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása